woensdag 3 december 2008

Aftellen en hard werken

Het is hier vakantie sinds vorige week hoeven de kinderen niet meer naar school. Talloze examens hebben ze achter de rug, en als ze maar 1 onvoldoende hebben dan moeten ze het jaar over doen, of nieuwe examens maken. Het systeem is hier heel anders dan in Nederland. Maar nu hebben ze dus 2 maanden vakantie, en als ze het goed gedaan hebben op school dan mogen ze in januari naar hun familie, als die dat ook graag willen. Ongeveer de helft van de kinderen was vorig jaar op " vakantie". Vandaag sprak ik met 1 van de kinderen die hier al 11 jaar woont en hij gaat dit jaar voor het eerst op vakantie, naar zijn vader. Maar hij zei er wel bij dat het een 'armoedige vakantie' zal worden, niet net zoals Liselot die in luxe hotels kan slapen!! Nee, hij zal een matje op de grond in het huis van zijn vader aantreffen en hopelijk elke dag een bord rijst en bonen krijgen. Maar hij is enthousiast. Met hem en Eva heb ik vorige week de muur "gerestaureerd", die we vorig jaar met Anne gemaakt hadden.






Wat ik verder gedaan heb de laatste paar weken is werken aan een groot fotoproject, samen met een andere vrijwilligster zijn we er de laatste weken dagelijks druk mee. We gaan alle kinderen van NPH een fotoalbum geven met tenminste 5 foto's met de kerst. 1 Portret , die Cees gemaakt heeft, een familie foto, en een paar foto's van hun vrienden. Mijn moeder heeft in Nederland al 200 mapjes gekocht en in een koffer gestopt die Cees straks gaat meenemen.
Het is een hele berg werk, en veel georganiseer en heel veel gefotografeer, zoals de familiedagen en het grote feest als je 15 wordt bijvoorbeeld, de "quinzeañeras". Alle meisjes die 15 worden, worden in de watten gelegd, er is al weken op een wals gestudeerd en ze zien er allemaal uit als bruidjes, er worden enorm grote taarten gebakken en het lijkt wel het feest van je leven. De bedoeling hierachter is dat de meiden nu "groot" zijn , verantwoordelijkheid moeten dragen en hun studie en toekomst serieus moeten gaan nemen.

Schoonheden van 15:


Een grote familie:




Op 22 november ben ik naar Managua gegaan om een presentatie te geven over NPH voor een Nederlandse school, met ongeveer 25 leerlingen. De kinderen hadden met de juf allemaal leuke schilderijen gemaakt die op die dag gevijld werden en geld moesten opbrengen voor NPh, ze hebben een sponsorloop gedaan en alle ouders heel veel taarten en cakes gebakken om te verkopen. Het was heel goed georganiseerd en er is heel erg veel geld binnen gekomen, meer dan iedereen had kunnen bedenken. Ik ging heel dankbaar terug en had natuurlijk goed nieuws voor de directeuren.

De schilderijen veiling:




sponsorloop:


De directie van NPH zowel internationaal als nationaal kampt met grote financiële problemen vanwege de economische crisis wereldwijd, en op alles moet nu bezuinigd worden. Er worden regelmatig mensen ontslagen om wat voor reden ook, de chauffeurs bv en vandaag ook weer wat arbeiders. De tio's zullen niet ontslagen worden want daar hebben we een groot tekort aan. Het is moeilijk om geschikte mensen te vinden die met de kinderen kunnen werken.
Verder zijn er nationale problemen, want vanuit de regering in Nicaragua wil men dat alle weeshuizen gesloten worden en de kinderen die ouders hebben gewoon weer thuis gaan wonen, ondanks erbarmelijke situaties. De regering is hier echt raar. Ortega is de president maar iedereen weet inmiddels dat hij afgelopen maand met de burgermeester verkiezingen gefraudeerd heeft met het tellen van de stemmen. Er waren daarom 2 weken lang rellen en daarom kon ik de foto's niet laten uitprinten....Managua is nu eenmaal niet de veiligste stad.


En dan is hierbij de laatste maand NPH ingegaan.

7 opmerkingen:

nbalike zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
nbalike zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Батсүхийн Баасанжаргал zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Nou, je hebt het nog druk zo.
Zal wel wennen worden als je straks weer terug bent in ons overgeorganiseerd landje.

Veel succes met de fotos en mapjes. Leuk idee!

Later, Danny

Anoniem zei

Hallo Liselot,
Veel sterkte met het afscheid nemen. We wensen je een fijne vakantietijd, gezegende Kerstdagen en een gelukkig 2009!
Hartelijke groet,
Hette en Andrea

Anoniem zei

Ha lieve Liselot,

Wat een prachtige foto's. Ik hoop dat het wat beter gaat met het meisje met de gebroken arm. Ik zie dat je nog heel hard bezig bent om alles zo goed mogelijk af te ronden. Knap werk hoor!
Liefs Petra

Anoniem zei

Hé vrouwke! Leuk hoor om weer bij te lezen en kijken op jouw weblog. Wat groeit iedereen daar toch hard joh: Juana is een heuse vrouw en Omar begint echt groot en stevig te worden! Zo leuk om te zien!!! Ik wens je een geweldige afronding van jouw tijd in Nicaragua en NPH toe! Geniet nog van alles, van de kinderen en de zon!!!!!!! Ik mis je en vind het fijn dat je straks hier weer lekker dichtbij bent, maar beloof me vooral nog optimaal te genieten daar, want er komen tijden dat je het (een beetje) zult missen...! Veel liefs, geniet van de kerst en geniet van jouw man! xxx