woensdag 2 januari 2008

gelukkig nieuwjaar allemaal!

Oud en nieuw in San Juan del Sur


Op 31 december kwam ik weer aan in San Juan del Sur, wat inmddels wemelde van de toeristen!
's Avonds ben ik met de Nicaraguanen wat rum gaan drinken wat gebruikelijk is op oudjaar en alle mogelijke andere feestjes. Het smaakte me niet erg, zeker niet in combinatie met limoen en zout! Maar dat is hier een lekkernij. Helaas geen oliebollen dit jaar....
In Nicargua zijn er verschillende tradities. 1 daarvan heb ik de week voor kerst ondergaan, en was dat alle kinderen en mensen die dat leuk vinden ´s nachts herrie gaan maken op straat tussen 3 en 5 uur, het heeft te maken met de aankondiging van kerstmis. De mensen zijn overdag niet te genieten want iedereen heeft slecht geslapen, ´muy enojada´zegt Rosa een paar keer op een dag, wat ´heel kwaad´ betekent. Gelukkig heb ik een voorraad oordoppen bij me..
Oudjaar was echt bijzonder vond ik. De volgende traditie: Mensen maken een levensgrote pop met kleren en al en vullen die met vuurwerk of andere rommel en steken die om 12 uur in de fik als symbool voor het oude jaar dat voorbij is. De pop heeft kenmerken van dingen die de mensen hebben meegemaakt in het oude jaar, het is een feest om het aan te steken en daarna knalt en rookt alles en danst iedereen op de maat van de muziek die de muziekanten op elke hoek van de straat maken! Het was een hele goed sfeer, en ik heb lekker meegedanst!
Nog een paar dagen hier in San Juan en dan begint mijn komende taak! Ik wordt vrijdagavond verwacht in het hoofdkantoor van NPH ( wereldouders) en dan begint het volgende avontuur!
Ik ga dit leuke plaatsje vast missen, maar ben altijd welkom bij Rosa. ´Mi casa es tu casa´ is me al beloofd...


Na een mooie wandeling


leguanen en pelikanen in Costa Rica


dinsdag 1 januari 2008

Costa Rica




Heerlijk was het een paar dagen Nederlands praten met Anne, en in een iets toeristischer land zijn, met heerlijk eten, vreemde dieren, een prachtige zee en een stralende zon. Vanaf het moment dat je van Nicargua de grens over gaat worden de wegen beter, en de spullen gelijk duurder...
In Rivas hadden we onze ontmoeting en namen we de ticabus naar San Jose, maar stapten eerder uit om de boot te nemen naar een tropisch schiereiland. In Rivas was het echt raar zo ´smorgens vroeg maak je alweer zulke gekke dingen mee, zwervers en een vieze man met zijn broek omlaag waar Anne van schrok terwijl ik meer aandacht had voor een hond die werd aangereden in dezelfde 10 seconden... Gelukkig was de reis verder prima, behalve erg lang, 13 uur.
Ik ben er echt even uit geweest en heb me als een toerist gedragen, ook al heb ik daar eigenlijk een beetje een hekel aan.... In een land als Nicargua krijg je daar toch wel behoefte aan... Eindelijk weer een goede italiaanse pasta carbonara, chocoladetaart en heerlijke salades! Ik heb ook in Costa Rica nog behoorlijk moeten zoeken naar een douchecreme, dat bestaat in Nicaragua niet.
Straks heb ik na elke 10 dagen werken 4 dagen vrij, en dan kan je je gang gaan en de toerist uithangen, en het beetje luxe opzoeken dat Nicaragua heeft. Ik ben nooit erg bezig geweest met luxe, en zal dat vast met mate doen, maar even en paar dagen geen rijst en bonen 3 keer per dag waardeer ik zeer!