vrijdag 13 juni 2008

Hup Holland Hup


De enige Hollander op het eiland , wie zal het zeggen, en al geef ik niet zoveel om voetbal, ik kreeg toch een paar tranen in mijn ogen toen mijn land vandaag met 4-1 van Frankrijk won!
Ik heb de wedstrijd bijna helemaal kunnen volgen, in mijn uppie om 12.40 uur in mijn middagpauze.
Even voelde ik dat beetje patriottisme wat mensen kunnen hebben voor hun land...

Casa Padre Wasson





In Jinotepe, een plaatsje vlakbij Granada in Nicaragua wordt op dit moment het nieuwe weeshuis gebouwd. Al maanden worden er door een Amerikaanse- en Duitse architect bouwplannen aangeleverd en worden idealistische plannen voor onze kinderen omgezet in woonruimte. Er wordt nu meer rekening gehouden met privacy voor de kinderen en de huizen zijn ruim opgezet. De omgeving is prachtig, rijk qua natuur, een heuvelachtig landschap met het mooie groen van de regentijd. Hier in Jinotepe is het niet zo heet en tropisch als op het eiland, ook prettig, maar de voornaamste reden om alles en iedereen te verhuizen is de vulkaan ConcepciĆ³n, die nog actief is. 2 Jaar geleden vond er een evacuatie plaats toe er stenen en as uitgespuwd werden. Alle kinderen zijn toen naar San Jorge gebracht. Deze week sprak ik een ex-vrijwilliger die hier toen werkte en zij vertelde me wat een ingrijpende gebeurtenis dat was. De kinderen moesten een maand lang in San Jorge blijven, in tenten slapen, zij aan zij, en konden niet naar school. Eerlijk gezegd hoop ik dat hier niet mee te gaan maken dit jaar, maar je weet nooit. Maar dat is de voornaamste reden om een betere locatie te zoeken. De bouw gaat niet heel erg snel want is afhankelijk van donaties. Maar vordert gestaag. Er staan nu 4 huizen, en de bedoeling is dat er nog 6 of 8 bijkomen, een school, een kerk, een kliniek en natuurlijk een vrijwilligershuis. Het plan is om de kinderen per groep over te laten gaan, dus niet allemaal tegelijk.
Op dit moment is "teacher" een medewerker full-time daar om toezicht te houden en de tuin aan te leggen. Hij woont daar in het groene huis met hond Bobby en 2 poezen. Voor hem is het fijn als de kinderen snel komen.







Afgelopen woensdag zijn we met alle vrijwilligers een dagje op bezoek geweest. Het was een mooie dag waar we gewandeld hebben, een beetje paard gereden, in hoeverre dat lukt en samen aten. Het grappige is dat er nu in de achtertuin een andere vulkaan staat, Mombache, maar die is oud en stoffig, er komt geen gerommel meer uit.


Onze groep en directeur Marlon Velasquez: